Barwa światła pochodzi z trzech źródeł:
a) z koloru obiektu od którego odbija się światło,
b) z każdego elementu przez który przechodzi światło,
c) z samego źródła światła.
Temperatura barwowa
Służy ona do opisywania barwy światła i tego, jak bardzo różni się ona od bieli, na podstawie źródła światła. Biała kartka papieru wydaje nam się biała zarówno w świetle słonecznym jak i pod świetlówką. Chociaż nasz wzrok przyzwyczaja się do takich różnic niemal natychmiast, barwa światła może być różna w zależności od jego źródła.
Z pewnością słyszałeś takie wyrażenie "rozpalony do czerwoności/białości"? W ten sposób opisuje się światło, które powstaje gdy coś płonie. Kiedy coś płonie w bardzo wysokiej temperaturze, emitowane jest mniej czerwieni a kolor staje się bardziej niebieski. Fotografowie wykorzystali tę informację i zaczęli stosować skalę Kelvina, która umożliwia im opisanie światła emitowanego przez teoretyczne ciało doskonale czarne. I tak im niższa wartość w tej skali tym więcej widzimy czerwonej bądź pomarańczowej barwy i odwrotnie im ta wartość rośnie tym odcień robi się bardziej niebieski.
Balans bieli
Ustawienie balansu bieli ma na celu poinformowanie aparatu, jaki typ światła oświetla Twoją scenę. To bardzo ważne, ponieważ aparat nie wie przy jakim świetle fotografujesz a potrzebuje tej informacji by prawidłowo przedstawić kolory.
Poniższe zdjęcie zostało wykonane przy różnych ustawieniach balansu bieli tak by łatwiej Wam zobrazować jak zmienia się wyraz zdjęcia odnośnie zastosowanego balansu bieli. I tak:
Automatyczny balans bieli
Każde z tych zdjęć było wykonane przy zastosowaniu tych samych parametrów, czyli:
t = 1,5s
f/10
ISO 100
Życzę udanych eksperymentów z zastosowaniem balansu bieli w praktyce.
:)
Dziękuję Bardzo !! Blog jest naprawdę wspaniały !! czekam na następny wpis !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Dziękuje bardzo :) wkrótce kolejne artykuły :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń