Podobno fotografia mody oraz żywności jest najtrudniejsza.
Podobno...
W tym artykule dowiesz się jak dobrze wykorzystać to co masz na talerzu do .... zrobienia dobrego zdjęcia.
Każda okazja do robienia zdjęć żywności jest dobra. W tym fachu liczy się praktyka, tak więc korzystaj zawsze gdy tylko możesz. Rób zdjęcia podczas grilla, na kolacji czy w momencie samego przygotowywania potrawy.
Zapamiętaj, że:
1. Do robienia tego typu zdjęć używaj pojedynczego pola AF.
2. Korzystaj z dużego otworu przesłony - im bardziej rozmyjesz tło tym ciekawsze elementy uwydatnisz na zdjęciu.
3. Używaj niskiej perspektywy - staraj się uchwycić tło np. kieliszki, butelki czy innych gości
4. Fotografowana potrawa powinna wyglądać jak najlepiej - zadbaj o jej odpowiednią prezentację na talerzu.
5. Zadbaj o odpowiednie światło - może się okazać że będziesz musiał użyć lampy błyskowej lub blendy by lepiej doświetlić kompozycję fotografowanej sceny. Najlepiej jednak wyjść na zacieniony taras i tam skorzystać z naturalnego źródła światła.
6. Używaj obiektywów stałoogniskowych - najlepszym obiektywem do tego typu zdjęć jest obiektyw 85 mm lub obiektyw makro 100 mm.
7. Kompozycja - wybierz jakiś punkt który jest Twoim zdaniem najciekawszy i staraj się go tak sfotografować by oglądający zdjęcie również przykuł swoje spojrzenie na danym elemencie.
8. By nadać potrawom świeżości (ciepłe dania, sałatki) spryskaj je odrobiną wody tak by światło miękko się w niej odbijało.
Do dzieła... i smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz